Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Τι άλλαξε με τη νέα ΕΠΟ


Άλλαξε κάτι στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ή όχι; Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο soccerplus όπου υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα, καταδεικνύει ενδιαφέροντα πράγματα:

Την πτώση του συστήματος που διαφέντευε το ποδόσφαιρο για 20 χρόνια (1997 – 2016) και το έφτασε στο απόγειο της κατάπτωσης και της ανυποληψίας την περίοδο 2012 – 2016, διαδέχθηκε αρχικά η διορισμένη από τη FIFA Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (ΠΔΕ) και από τον περασμένο Αύγουστο η εκλεγμένη από τη μεγάλη πλειοψηφία του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου διοίκηση Γραμμένου, η οποία, όμως, τελεί υπό παρακολούθηση από τη FIFA και «συνδιοικεί» μαζί της μαζί της σε μια ερμαφρόδιτη και καινοφανή κατάσταση.

Η «παρακολούθηση» επιβλήθηκε στην παρούσα διοίκηση λόγω της εικόνας και της συμπεριφοράς των προηγούμενων διοικήσεων με αποκορύφωμα τις διοικήσεις Σαρρή – Γκιρτζίκη.

Ωστόσο από τη μετάβαση από το «παλαιό καθεστώς» στη «νέα εποχή» έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα. Όχι μόνο στη νοοτροπία διοίκησης, αλλά και στις δομές της ομοσπονδίας.

Θα ήταν χρήσιμο, καθώς διάγουμε περίοδο όξυνσης, κραυγών, θορύβου και δημιουργίας εντυπώσεων από την πλευρά των ιδιοκτητών και δημιουργών του προηγούμενου «συστήματος», να δούμε τι υπήρχε και τι υπάρχει.

Με άλλα λόγια,να θυμηθούμε τι είδους διοικήσεις υποστήριζαν και με ποιες καταστάσεις είχαν ταυτιστεί οι τιμητές της σημερινής διοίκησης.

1. Διαιτησία

Επί των διοικήσεων Σαρρή – Γκιρτζίκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔ ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ (π.χ. Καραμελίδης), οριζόταν με απόφαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ και στη συνέχεια πρότεινε τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ (π.χ. Μπριάκος, Δούρος, Γκρούτσης, Νταμπώσης, Σωμαρακάκης κ.α.), τα οποία διορίζονταν με απόφαση του προέδρου της ΕΠΟ.

Επί διοίκησης Γραμμένου η διαδικασία έχει ως εξής: Ο επικεφαλής και τα μέλη της ΚΕΔ διορίζονται απευθείας από τις FIFA/UEFA χωρίς ο πρόεδρος της ΕΠΟ αλλά και η Ε.Ε. να έχουν ούτε καν το δικαίωμα της έγκρισης ή της αρνησικυρίας.

2. Ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη

Επί Σαρρή και επί Γκιρτζίκη και μέχρι ο Κοντονής να πετύχει το διορισμό τακτικών δικαστών τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου (πειθαρχική επιτροπή, επιτροπή εφέσεων, διαιτητικό δικαστήριο) συγκροτούνταν από δικηγόρους και συνταξιούχους δικαστικούς με πλειοψηφία των πρώτων.

Ο διορισμός γινόταν από την Ε.Ε. της ΕΠΟ κατόπιν προτάσεων του ισχυρού άνδρα της ομοσπονδίας επί Σαρρή, και επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας, Θ. Κουρίδη.
Με άλλα λόγια τα πρόσωπα που συγκροτούσαν τα δικαστικά όργανα αποτελούσαν απόλυτες επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ.

Επί διοίκησης Γραμμένου οι δικαστές είναι τακτικοί και όχι «φίλοι» και επιλογές της διοίκησης. Εκλέχτηκαν από τη ΓΣ της ΕΠΟ τον Αύγουστο του 2015, όταν η «παράταξη Γκιρτζίκη», που στηριζόταν από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, από τις μεγάλες ΠΑΕ, είχε την πλειοψηφία στο σώμα.

3. Ύποπτα ματς

Επί διοίκησης Σαρρή, η οποία στηριζόταν μόνον από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, από τις μεγάλες ΠΑΕ της χώρας, οι φάκελοι από την UEFA θάβονταν. Είχαν πάψει ακόμα και να διαβιβάζονται Στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου και σε άλλες αρχές προκειμένου να διερευνηθούν, ο δε «υπεύθυνος ακεραιότητας» υπήρχε ως θέση αλλά δεν εκτελούσε τα καθήκοντά του και γι’ αυτό όταν έπειτα από δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» διενεργήθηκε έρευνα από την Εισαγγελέα Εφετών, Β. Σακελλαροπούλου, «εξαφανίστηκε» (το πρόσωπο, όχι η θέση).

Επί διοίκησης Γραμμένου οι φάκελοι της UEFA με τα ύποπτα παιχνίδια αποστέλλονται προς διερεύνηση στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου όπως προβλέπεται από τις οδηγίες της UEFA και τον αθλητικό νόμο του 2015, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου.

4. Διαφθορά

Επί των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ της περιόδου 2012 – 2016, κατηγορούνται ή/και οδηγήθηκαν στο ακροατήριο μέλη των διοικήσεων αυτών καθώς και μέλη της ΚΕΔ, διαιτητές Super League κ.α. με κατηγορίες κατά περίπτωση, της δωροδοκίας – δωροληψίας για την αλλοίωση αγώνων, της σύστασης και ένταξης σε συμμορία και της απάτης σε βάρος της ομοσπονδίας.

Επί Γραμμένου, κανένα πρόσωπο της διοίκησης δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την ποινική δικαιοσύνη για τη δράση του στο ποδόσφαιρο και όποιος έχει για εξωποδοσφαιρικούς λόγους, εφόσον εμπίπτει στα κωλύματα του νόμου φεύγει (π.χ. Κουπτσίδης) και δεν επιχειρείται να προστατευθεί, όπως γινόταν επί των προηγούμενων διοικήσεων, οι οποίες έφερναν τη FIFA προκειμένου να απειλήσει με Grexit.

Για να μη μιλήσουμε για σκάνδαλα όπως το πόρισμα της Deloitte, το σκάνδαλο “travel plan” κ.α…

5. Οικονομική πολιτική / Ενώσεις

Επί των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ της περιόδου 2012 – 2016, υπήρχαν καταγγελίες από τις Ενώσεις που δεν υποστήριζαν το «σύστημα», ότι οι «συστημικές» Ενώσεις επιχορηγούνταν πλουσιοπάροχα από τις διοικήσεις Σαρρή – Γκιρτζίκη, οι οποίες κάνοντας σαφέστατη διάκριση ανάμεσα στις «δικές τους Ενώσεις» και τις άλλες έδιναν πολύ μικρότερες επιχορηγήσεις σε όσες Ενώσεις ήταν έξω από το «συστημικό μαντρί». Διενεργείται, άλλωστε, προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία για το θέμα αυτό, έπειτα από την καταγγελία του προέδρου της ΕΠΣ Σάμου, Ν. Βακάλη.

Επί διοίκησης Γραμμένου όλες οι Ενώσεις επιχορηγούνται με το ίδιο πόσο και δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Μάλιστα στην τελευταία Ε.Ε. αποφασίστηκε η χρηματοδότηση με 20.000 ευρώ της «αντίπαλης» ΕΠΣ Λακωνίας, λόγω καταστροφής υλικών αντικειμένων από πυρκαγιά στα γραφεία της.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου